Ozvena.sk Advertisement
Úvodná stránka arrow Archív èlánkov arrow Ozvena arrow Ozvena v Kanade
Utorok, 16 apríl 2024
 
 
Ozvena v Kanade Tlaè E-mail

Pred niekoµkými dòami sa Mláde¾nícky komorný spevácky zboru OZVENA pri SZU© a ZZSZ Ozvena Vranov nad Topµou vrátil z koncertného zájazdu a festivalu v Kanade, kam bol pozvaný organizátormi 13. medzinárodného zborového festivalu v Powell River v Britskej Kolumbii od 29. júna do 14. júla 2008. Podujatie finanène podporilo mesto Vranov nad Topµou, Ministerstvo kultúry SR, Súkromná ZU© Vranov n.T. a ïal¹í sponzori.

Festivalu sa zúèastnilo 30 vybraných speváckych zborov z celého sveta vo v¹etkých vekových kategóriách. V sú»a¾i uspel veµmi dobre sólový spevák Ozveny Daniel Goga, ktorý si vyspieval 1.miesto v kategórii sólového spevu mu¾ov. Spevácky zbor reprezentoval úspe¹ne na¹u krajinu a mesto Vranov nad Topµou na v¹etkých 10 zborových koncertoch v rôznych mestách Britskej Kolumbie v rámci festivalu i koncertného turné.

Zbor veµmi úspe¹ne úèinkoval v rámci koncertného turné spoloène s americkým Bellevue Chamber Choir zo Seattlu v mestách Squamish, Merrit, Salmon Arm, Kelowna, Vancouver a Powell River na koncertoch pre verejnos». Zborový program obohatili svojím umením aj sóloví speváci Alena Korekáèová, Daniel Goga a saxofonistka Al¾beta Klasová. Nemalý úspech mal aj konferencier Kamil Krauspe, ktorý vtipným spôsobom predstavoval najmä obsah na¹ich µudových piesní. Zbor sa pod umeleckým vedením pani Vilmy Krauspeovej èasto prezentoval slovenskými µudovými piesòami v zborovej úprave v zemplínskych národných krojoch. Najväè¹í úspech mali skladby od Ivana Hru¹ovského, domácej autorky Adriany Tomá¹ovej, Zdenka Mikulu, Milana Nováka. Veµkým potleskom odmenili poslucháèi aj známu pieseò „Tancuj, tancuj" od Jána Valacha, páèili sa i zborové skladby èeského autora Zdenka Luká¹a a „Otèe ná¹" od M.S.Trnavského.

Poèas festivalu v Powell River sa konali aj zborové workshopy, na ktorých vy¹e 1000 spevákov z celého sveta cvièilo 8 spoloèných zborových skladieb, ktoré predstavili na závereènom galakoncerte s orchestrom z Tajvanu. Dirigentka zboru p. Krauspeová absolvovala niekoµko oficiálnych stretnutí a prijatí starostom mesta, prezidentom festivalu, riaditeµom Hudobnej akadémie v Powell River. Ná¹ zbor nadviazal kontakty nielen s niekoµkými americkými a kanadskými zbormi, ale i so zbormi z Ju¾nej Afriky, Estónska a Dánska. Festival bol veµkolepý, mohutný, krásny a mnohonárodnostný.

Okrem zborových vystúpení mláde¾nícky zbor Ozvena absolvoval v rámci svojho pobytu v Kanade zaujímavý a bohatý program..

Èlenovia zboru obdivovali najmä prekrásnu prírodu Britskej Kolumbie, Shannonské vodopády, jazerá a more, obdivovali olympijské stredisko vo Wistleri, kúpali sa v jazerách, plavili sa na trajektoch a za¾ili mnoho krásnych chvíµ v rôznych mestách, kde boli ubytovaní v piatich kanadských a jednej slovenskej rodine. Spoznali teda i spôsob ¾ivota kanadských rodín. Vrcholom celého pobytu boli dva posledné dni u slovenských krajanov vo Vancouveri, kde boli èlenovia Ozveny veµmi srdeène prijatí. Svoje spevácke umenie predstavili v slovenskom kostole Sv. Cyrila Metoda poèas svätej om¹e a v samostatnom koncerte vo Vancouveri pre na¹ich krajanov. Ná¹ zbor bol v¹ade prijímaný veµmi srdeène a mladí µudia Ozveny mali mo¾nos» konverzova» v rodinách a informova» domácich o na¹ej krajine, meste a ¾ivote u nás.

Z pobytu v prekrásnom tamoj¹om prostredí si zbory odniesli mno¾stvo nezabudnuteµných zá¾itkov, uzavreli nové priateµstvá a kontakty a úspe¹ne reprezentovali na¹e mesto i Slovensko.

 
< Predo¹lá   Ïal¹ia >
Spoznali by ste nás?
 
Top! Top!