Ozvena.sk Advertisement
Úvodná stránka arrow Archív článkov arrow Vranovské zborové slávnosti arrow Aké boli tohoročné VRANOVSKÉ ZBOROVÉ SLÁVNOSTI
Piatok, 19 apríl 2024
 
 
Aké boli tohoročné VRANOVSKÉ ZBOROVÉ SLÁVNOSTI Tlač E-mail

V dňoch 18.-21. júna 2009 sa už po 22 krát konal vo Vranove nad Topľou medzinárodný zborový festival Vranovské zborové slávnosti pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a primátora mesta Vranov nad Topľou Tomáša Leša a s finančnou podporou mesta Vranov nad Topľou a Ministerstva kultúry SR.

Organizátori tohoročného zborového festivalu Mesto Vranov nad Topľou, Mestský dom kultúry vo Vranove n.T., Záujmové združenie speváckych zborov OZVENA, Súkromná základná umelecká škola Vranov nad Topľou a Komorný miešaný spevácky zbor Societas Cantica ponúkli naším spoluobčanom pestrý a zaujímavý festivalový program.

Na festivale sa zahraničné i domáce spevácke zbory sa predstavili verejnosti vo Vranove nad Topľou, Hanušovciach n.T., a v Humennom na šiestich zborových koncertoch a v rámci nedeľnej Svätej omše v Bazilike Narodenia Panny Márie vo Vranove nad Topľou.

Zo zahraničných zborov vystúpili na koncertoch „Zbory deťom" a Zbory mládeži", ako aj na chrámových koncertoch a galakoncerte chlapci speváckeho zboru SAAREMA z Estónska, detský chrámový spevácky zbor SCOLA ANGELICA z Maďarska, mužské spevácke zbory PONIKVA a TRNOVSKI OKTET zo Slovinska, miešané spevácke zbory KANTILENA z Bulharska a HARMONIA z Maďarska, vokálny spevácky zbor ENTHEA z Nových Zámkov, Miešaný spevácky zbor mesta Humenné, Detský spevácky zbor MAĽOVANÝ SVET zo Stropkova. Z domácich zborov prezentovali svoje umenie štyri spevácke zbory Združenia speváckych zborov OZVENA a komorný miešaný spevácky zbor SOCIETAS CANTICA.

Festivalový program festivalu bol i v tomto roku veľmi bohatý. Okrem koncertov ponúkli organizátori festivalu aj sprievodné festivalové podujatia a síce seminár a workshop pod názvom „Práca s mužským speváckym zborom" a nácvik skladby „Aká si mi krásna„ pod vedením PhDr. Pavla Vasiľa z Prešova a Vilmy Krauspeovej, predsedníčky festivalového výboru v kine Mladosť. Seminár zaujal prítomných členov speváckych zborov, bol zaujímavý a poučný.

Festival bol obohatený ďalšími podujatiami ako výstava výtvarných prác žiakov Súkromnej ZUŠ v Dome kultúry Vranov pod názvom „Zboráčik", diskusné kluby, zájazdy zborov do okolitých miest, pobyt pri jazere Domaša, prijatie zbormajstrov a hostí primátorom mesta Vranov n.T., návšteva vlastivedného múzea v HOaS vo Vranove n.T. a Šarišského múzea v Hanušovciach a múzea v Humennom, spoločenské stretnutia zborov a iné podujatia. Všetky tieto podujatia umocnili úspešný priebeh tohoročného festivalu.

Vďačné vranovské, hanušovské a humenské publikum vytvorilo všetkým účinkujúcim zborov na koncertoch skvelú tvorivú atmosféru. Najmä na záverečnom galakoncerte zahraničné i domáce zbory predviedli to najlepšie zo svojho repertoáru, výkony jednotlivých zborov boli veľmi kvalitné a program bol pestrý, len škoda, že znovu málo Vranovčanov cítilo potrebu zúčastniť sa takého skvelého podujatia akým bol galakoncert. Podľa vyjadrení hostí festivalu z tohtoročných Vranovských zborových slávností si odniesli príjemné a nezabudnuteľné zážitky, získali cenné skúsenosti, nadviazali vzájomné kontakty, vymenili si noty a adresy a radi sa do Vranova n.T. znovu vrátia.
 
< Predošlá   Ďalšia >
Spoznali by ste nás?
 
Top! Top!