Ozvena.sk Advertisement
Úvodná stránka arrow Archív článkov arrow Vranovské zborové slávnosti arrow Jubilejné Vranovské zborové slávnosti
Piatok, 29 marec 2024
 
 
Jubilejné Vranovské zborové slávnosti Tlač E-mail

Skončili sa XXV. vranovské zborové slávnosti, na ktorých sa aj v tomto roku sa v dňoch 14.až 16.júna 2012 predstavili viaceré výborné spevácke zbory verejnosti vo Vranove nad Topľou, Hanušovciach n.T a v Humennom na piatich zborových koncertoch. Tohoročný zborový festival, sa konal pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a primátora mesta Vranov n.T. Ing. Jána Ragana. Hlavnými organizátormi festivalu bolo mesto Vranov nad Topľou, ZZSZ OZVENA, Mestský dom kultúry Vranov n.T. a Komorný spev. zbor Societas Cantica...

Koncertný program festivalu bol veľmi bohatý. Verejnosť zaujal koncert v Rímskokatolíckom kostole v Hanušovciach v piatok 15.6.2012 s domácim zborom Shalom a zbormi Saulaine z Litvy a Českolipským speváckym zborom z Čiech ako aj chrámový koncert v Bazilike Minor vo Vranove nad Topľou, na ktorom vystúpili miešané spevácke zbory z Maďarska, Banskej Bystrice a domáci spevácky zbor Societas Cantica. V ten istý večer vystúpil náš Gréckokatolícky chrámový zbor Chrysostomos a spevácky zbor Saulainé z Litvy spolu s domácimi zbormi v Rímskokatolíckom kostole v Humennom.

Galakoncert v sobotu 16.6.2012 v Dome kultúry Vranov bol vyvrcholením celého festivalu a vystúpili na ňom všetky zahraničné zbory, ako i spevácky zbor HRON z Banskej Bystrice a spevácke zbory zborového združenia OZVENA. V závere sa zúčastnené zbory s prítomným vranovským obecenstvom rozlúčili Suchoňovou „Aká si mi krásna“ v podaní 220 spevákov dirigovaných známym slovenským zbormajstrom a odborníkom v oblasti zborového umenia profesorom Milanom Pazúrikom z UMB Banská Bystrica.

Okrem koncertov ponúkli organizátori festivalu aj sprievodné podujatia a síce výstavu výtvarných prác žiakov Súkromnej ZUŠ pod názvom „Hudobné variácie“ v Dome kultúry Vranov ako aj seminár a workshop, ktorý viedol prof. Milan Pazúrik pod názvom „ Folklórne prvky v zborovej tvorbe slovenských skladateľov“ a na ktorom sa v kine Mladosť zúčastnili všetky hosťujúce i niektoré domáce spevácky zbory.

V piatok popoludní boli vedenia zborov veľkolepo prijaté primátorom mesta Ing. Jánom Raganom. Primátor mesta Vranov nad Topľou odovzdal pani Vilme Krauspeovej, predsedníčke organizačného výboru festivalu ďakovný list za dlhoročné úspešné organizovanie festivalu Vranovské zborové slávnosti. Návšteva vlastivedného múzea v Hanušovciach n.T., diskusný klub, spoločenské stretnutia zborov ako i zájazd na Domašu a do Prešova taktiež umocnili úspešný priebeh festivalu.

Organizátori festivalu a občania okresu Vranov spoločne oslávili tento jubilejný sviatok spevu s poprednými európskymi i domácimi speváckymi zbormi. Poslucháči si prišli na svoje najmä na galakoncerte, ktorý bol defilé tých najlepších kompozícií v podaní deviatich speváckych zborov. Vďačné publikum vytvorilo všetkým účinkujúcim zborov na koncertoch príjemnú a tvorivú atmosféru. Naši hostia podľa ich vyjadrenia nezabudnú na skvelý pobyt vo Vranovskom okrese s výborne organizačne pripravenými festivalovými podujatiami.

Aký bol tohoročný zborový festival? Krásny, dôstojný, umocnený výbornými speváckymi výkonmi všetkých účinkujúcich zborov. Skončil jeden festival a my už začíname pripravovať 26.zborový festival v dňoch 13.-16.júna 2013.

Vilma Krauspeová
 
< Predošlá   Ďalšia >
Spoznali by ste nás?
 
Top! Top!