Ozvena.sk Advertisement
Úvodná stránka arrow Archív článkov arrow Ozvena arrow Ozvena vo Fínsku
Piatok, 29 marec 2024
 
 
Ozvena vo Fínsku Tlač E-mail
V dňoch 5.až 11.mája 2009 sa tri koncertné zbory zborového združenia OZVENA Vranov nad Topľou zúčastnili 1. medzinárodného zborového festivalu mládežníckych speváckych zborov vo fínskom Oulu, kde reprezentovali mesto Vranov n.T. a Slovensko. Podujatie finančne podporilo Mesto Vranov nad Topľou.

Cestou si prezreli historické centrum a pamätihodnosti Rigy a Helsínk a po dvoch dňoch cesty sa konečne dostali do vzdialeného Oulu, kde sa vo večerných hodinách uskutočnil koncert všetkých zúčastnených zborov v tamojšej katedrále. Mužský, dievčenský a mládežnícky spevácky zbor Ozvena Vranov n.T. pod vedením zbormajstrov Vilmy Krauspeovej, Radovana Zajíca a s klavírnym sprievodom Adriany Tomášovej na druhý deň spievali v koncertnej sále strednej školy Pohjankartano pre študentov školy a v spoločnom koncerte Zbory zborom.

Zbory združenia Ozvena sa predstavili najmä pre hosťujúce rodiny spolu s družobným zborom z Oulu v katedrále v sobotu 9.5. večer predovšetkým svojím sakrálnym repertoárom. Organizátori festivalu pripravili pre 12 zúčastnených speváckych zborov väčšinou z Fínska a pre tri zahraničné zbory (zo Slovenska, Maďarska a Ruska) zaujímavý pobytový program najmä v rodinách, kde boli zahraničné zbory ubytované.

Nezabudnuteľným zážitkom bol aj sprievod všetkých zborov mestom a spievanie na námestí, kde nás podporili i Slováci, pracujúci na výstavbe tamojšej elektrárne. Veľkolepým bol i galakoncert v koncertnej sále tamojšieho Konzervatória Madetoja, na ktorom sa zúčastnili všetky zbory a ktorý sa končil spoločnými zborovými kompozíciami a oceňovaním zúčastnených zborov.

Prvý medzinárodný zborový festival v Oulu bol krásny, veľmi dobre pripravený a veľkolepý. Spevácke zbory nadviazali vzájomné kontakty, vymenili si skúsenosti, notové materiály, adresy a spoločne spievali na viacerých spoločných vystúpeniach.

Naše spevácke zbory spievali na koncertoch predovšetkým skladby slovenských autorov. Páčili sa slovenské zborové diela hudobných skladateľov M.Sch.Trnavského, I. Hrušovského, J. Valacha, ale i skladby našich učiteliek p. Tomášovej a Fuňákovej. Veľký úspech najmä u fínskych dievčat, ale i svojím kvalitným vystúpením zožal nový iba osem mesačný Mužský spevácky zbor zložený z chlapcov od 13 do 18 rokov.

Aj keď vo Fínsku bolo chladno, teplé a vrelé bolo najmä lúčenie s družobným zborom školy Pohjankartano, pri ktorom nechýbali slzy a dojatie. Tešíme sa však, že sa na budúci rok stretneme s domácim dievčenským zborom na 23. ročníku Vranovských zborových slávnosti.

Z pobytu v peknom tamojšom prostredí si zbory odniesli množstvo nezabudnuteľných zážitkov, uzavreli nové priateľstvá a kontakty a úspešne reprezentovali naše mesto i Slovensko.

V súčasnosti sa Súkromná ZUŠ a zbory Ozveny pripravujú na koncert košického Konzervatória dňa 19. mája 2009 o 17.00 hod., na verejný absolventský koncert SZUŠ 9. júna 2009 na koncerty, na galakoncert Vranovských zborových slávností v sobotu 20. júna 2009 o 19.00 v dome kultúry a na Medzinárodný zborový festival do Talianska v júli 2009.

 
< Predošlá   Ďalšia >
Spoznali by ste nás?
 
Top! Top!